Sunday, August 22, 2010

Kenangan ramadan kini dan dulu....

Hari ini awl open my bloggiee...

Ramadan thn ni bermakna dlm kamus idup lovely mana tidaknya...tak smua org akan menikmati ramadan dgn perasaan yg gembira..makna ramadan kali ini pada lovely adalah berbuka puasa bersama adik beradik. Maklum la smua kakak,abg dan adik lovely sudah pun mendirikan rumah tangga..so berbuka puasa dsetiap rumah adik beradik pada bln ramadan kali ni amat2 la dnantikan..rumah kakak dan abg pun x jauh cuma mgambil masa dlm sejam @ kurang drpdnya..
Sahur time dulu wajib bgn sbb ble x bgn sahur sok mesti lapar..Biasanya mak akan bgn dulu lovely teman mak masak wat air, ble da ready smua baru kejut kan adik-beradik..wtk tu pas sahur gilir2 sembahyang subuh sbb mak x kasi tido terus babti ble da tido terus lupa nk solat subuh..mak slalunya akan wat kuih ble time ramadan dulu..kuih ocong2 inilah kuih tradisi nenek nasib baik mak pandai wat, kiranya kuih turun temurun, kuih ni mmg sedap sbbnya mak jarang nk wat ble nada permintaan drpd anak2 jer mak akan wat,,mgk lovely gak kena tahu wat kuih ni..:)
Beli dbazar tu acara wajib tp masakan mak jua la yg paling sedap dmakan,berkumpul ramai ble makana jea akan teringat wtk kecil2 dulu..rumah setinggan dlm dan papannya pun agak kukuh dstengah tmpt tp beratapkan zink ada yg bocor..Ble time ujan jer ambik mangkuk tadah air ujan.klu uajn lebat kawasan rumah tu pun akn turut banjir gak..dulu bekalan elektrik x berapa kuat sgt dkawasan rumah tu..ble time blakout jer wtk makan tangan akan merayap curi lauk dr pinggan adik beradik lain..ble time elektrik idup jer tgk pinggan masing2 ikan da lesap..HEHEHEHEHE
Nak teka sapa yg ambik tgk la pinggan sapa yg paling byk lauk...ble da berkumpul mcm2 citer leh djadikan bahan utk gelak ble teringat zamankecik2 dulu..bab pose kecik2 dulu lovely ni agak lupa gak ble serius pose tp yg igt byknya pose yang2 yok jer..time tu ble mak masak goreng ikan jer satu2 bawa lari nyorok makan..tp wtk tu yg tggl bersama mak lovely dan adik jer,kakak dan abg antar kampung sekolah dsana ,adik beradik akan ramai ble time cuti sekolah jer..maklum la kewangan tak berapa stabil wtk tu tp hanya sementara tuhan itu mguji kesabaran manusia, ble lovely dan adik beradik besar baru mgetahui mengapa mak dan ayah wat demikian..
Zaman kecik dulu ble time pas buka pose jer main bunga api acara wajib, maklum la rumah kmpg budak2 ramai kuar ble wtk malam nk main mercun la kan..bunga api bg dak2 pompuan dan mercun thunderclap bg dak laki, klu dak2 laki2 main bunga api rasa x mencabar bg dorg wtk tu..tp keselamatan wtk tu djamin rasanya zaman skrg ni mercun agak kurang dmain sbbnya merbahaya..mgk ada betulnya jugak sbb kanak2 dulu keselamtan dorg dpantau oleh ibubapa,tp skrg kanak2 suka wat hal sdiri dan ble ditegah mula la main mercun yg lagi merbahaya kan diri...
Bukan setakat main mercun dan puasa jer tp terawih mmg kat kmpu tu surau2 akan penuh penah gak lovely mgikuti mak pegi mergerjakan terawih wtk tu..tp penat yg teramat sgt hanya brape langkah jer lovely ikut..ble dbandar ni jarang tgk dak2 muada g terawih mereka lebih gemar lepak di kedai dan chat2 dgn member.
Banyak perbezaan ramadan thn 2010 ini dgn tahun2 sebelumnya, tp apa yg penting keluarga ada lah segalanya pada lovely..dulu mgk lovely akan tggl hanya dlm ingatan saja,masa tak dpt dputarkan balik...kini masih ada yg berkekalan bkn smua tradisi akan ilang tp bagaimana cara kt mgenali tradisi itu dan pembawakan perubahan adalah perkara yang amat senang cuma memerlukan byk cara utk megendalikannya..

RAmadan dulu dan kini...

LOvely!

Friday, August 20, 2010

Convo...

Malam sMUa...!

Da lama gak x open blog ni..(^_*)
citer malam.... ni utk mereka yg sedang berusaha gigih utk medptkan segulung
diploma @ ijazah..apa yg ada pada pd benda? dan skrg semakin ramai yg tertanya nape perlu kita ambik? apa yg m'buatkan ianya begitu penting? smua persoalan akn timbul ble lovely daftar utk m'gambil segulung diploma pd thn 2006,dan Kolej Cosmopoint,klang mjadi pilihan utama maklum la berdekatan dgn umah..agak lama jugak diri ni mencuba utk mdptkan tmpt di kolej2 pada thn 2002 sls tamatnya SPM tp pada masa itu peraturan yg dkena agak ketat pada setiap result, percaya setiap yg belaku tu mesti da hikmahnya ..

Tuhan itu pemberi rezeki yg amat pemurah...pada thn 2006 tersebut ia kisah lovely myambung pelajaran di KOLEJ COSMOPOINT,klang...mulanya utk mdaftarkan adik, alang2 meyelok pekasam biar smpi ke lenggan..lovely bertanya utk blajar skali dgn adik.. result da dterima time,isi borang dan course yg dipilih adalah E-business..perasaan mmg gembira teramat sgt..memandangkan pada wtk tu gak lovely bekerja so pilihan ada blajar part time utk menampung kehidupan ianya bkn senang, satu cabaran lg kena tempuhi,

Seperti org lain skrg yg tgh study dmeja dan tulis note, mata ngantuk, penat dan letih..pada yg x bekerja mgk masa metelaah byk utk fokus pada pelajaran tidak pada lovely time tu rasa penat yg teramat sgt sbb pagi keja pas keja g kelas mlm baru balik tido,makan slalu x ikut time..tp kesihatan yg penting utk tempuh ari sok lak x pasti apa yg berlaku tp kt kena get rady time keja dan study, dua benda dlm satu masa nk wat, kdg2 terpikir gak mampu ker bertahan utk smpi ke puncaknya..tp org lain da penah wat sblm kt wat nape kt x leh wat...ARRRHHHHH benda ni slalu mjd semangat setiap kali g kelas...

Kerja pagi smpi ptg masa tu badan masih cergas lg..tp ble da petang nk blajar badan da letih otak da x berfungsi utk capture smua benda so pe lagi mata nih jap buka jap tutup kwn2 ada yg mejeling2 nasib baik bkn lecturer..time rehat makan pon kuat, masuk kelas balik dgn jer lecturer bg syarahan mula la mata ni da wat balik aktivitinya...(heheheeee)time test baru la cergas mata nih, masa tu baru lak nk buka note, aktiviti test time nih mmg happening mane tak nya yg dekat bisik2 maner jauh baling2 kertas...:P kadang2 dlm kelas pelajar x ramai sbb ikut semester ada yg kt akan jmp muka yg sama smpi akhir semester ada yg sangkut, ada yg ambik subjek lain dulu..sbb part time nih susah nak arrange wtk maklum la bekerja ada company yg leh beri kuar awaL kadang2 dsebaliknya..

Time Exam ya RAbbi! time nih mmg duga kuar je jadual exam sok g keja kena la apply cuti exam.. semester pendek paling sikit 3 subjek je, utk semster pjg ada 4 subjek..bayangkan kadang2 satu ari kuar dua kali paper exam.. sok kena la study hard..wtk tu baru la rasa mcm ner org yg berkejar utk mdpt segulung diploma dan ijazah ni.. tp sapa yg penah merasai akan mengalaminya...kadang2 kt dgr jer da cukup paham tp bg lovely merasai apa yg cuba utk dpaham kan adalah lebih berharga sebenarnya..subjek yg paling hard skali ada statistik, berkaitan dgn math mmg amat2 tak berminat utk mengetahuinya tp kena gak ambik,cuba dan cuba penah rasa mngalah [d masa tu tp apa pun yg dpikirkna hanya utk smpi ke puncak dng jayanya..

kejayaan tak kan datang bergolek, lovely kena byk doa,sabar,tabah dgn apa pun yg berlaku sbenarnya wtk tu,family alhamduillah byk bg support,kawan2 dan jugak org yg t'syg..kt kena dkeliing dgn ramai org, byk bertanya jgn malu utk mecuba sesuatu yg baru pd lovely...mgk apa yg lovely ambik pd masa tu byk risiko tp demi utk merasa kejayaan tu sdiri biar la bersusah dahulu,sbenar melihat kejayaan org lain jagak pembakar semangat utk berada disitu, nape dia leh wat? nape bkn lovely? apa yg lebihnya dia mampu bertahan sbegitu jauh sdg kan kehidupan x byk beza? benda2 ni smua byk mempengaruhi wtk lovely blajar dulu..

belajar dan teruskan belajar hanya ilmu sahaja yg akan menentukan dmane kt brada skrg..walaupun hanya diploma yg baru drasai tp kehebatannya dpt me'ubah segalanya..sYukur!convo time rasa tak percaya masa tu tp wtk tu,tiba masa sedey tp gembira x sangka akhirnya ini yg lovely kejar hanya la sekeping kertas tp mebawa seribu perubah dlm idup,time convo tgk ramai yg hadir setiap riak muka ada bermacam2 ada yg berpelukan dan bersalam mulut x henti2 mgucapkan TAHNIAH!....apa yg yg membuat lovely rasa bertuah sbb bersama adik convo dan dtemani mak yg tersayang dan tunang yg tercinta, kawan2 pe'dorong terhebat jua,CUba la berdiri dkaki sendiri lihat dmana kemampuan kt, apa yg lovely rasai cukup membuatkan betapa hebat sebuah ilmu tu dcari, kemiskinan bkn peghalang utk mecapai segalanya..

(TQ my family, lecturer and too my beloved and my lovely friends time tu...)

Wednesday, May 5, 2010

~renungan bERsama~

Renung2 kanlah!!!!

-Bila seronok, aku cari..pasanganku
-Bila sedih,aku cari..Mak
-Bila berjaya,aku ceritakan pada..pasanganku
-Bila gagal,aku cerita pada..Mak
-Bila bahagia, aku peluk erat...pasanganku
-Bila berduka, aku peluk erat..Emakku
-Bila nak bercuti,aku bawa..pasanganku
-Bila sibuk,aku hantar anak ke rumah..Mak
-Bila sambut valentine..aku bagi hadiah pada pasanganku
-Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan"selamat hari IBU'
-Selalu...Mak ingat kat aku
-Bila-bila..aku akan tepon pasanganku
-Entah-bila...aku nak tepon Mak
-Selalu..aku belikan hadiah untuk Emak

Renungkan:
-"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja
-bolehkah kau kirim wang untuk Mak?
-Mak bukan nak banyak..lima puluh ringgit sebulan pun cukupla".
-Berderai air mata jika kita mendengarnya..

-Tapi kalau Mak sudah tiada....
-MAKKKKKKKK...RINDU MAK....RINDU SANGAT....
-Berapa ramai yg sanggup menyuapkan ibunya..
-Berapa ramai yg sanggup mencuci muntah ibunya..
-Berapa ramai yg sanggup mengantikan lampin ibunya..
-Berapa ramai yg sanggup membersihkan najis ibunya..
-Berapa ramai yg sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya..
-Berapa ramai yg sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya...
dan akhir sekali berapa ramai yg sembahyang Jenazah ibunya..

Akhir kata SAYANGILAH IBUBAPA KITA, TANPA MEREKA KITA TIADA DIMUKA BUMI INI...DAN TANPA MEREKA, SIAPALAH KITA..
-

lovely

Thursday, April 29, 2010

~Perasaan~

salam,



Malam ni rasa nak tulis pasal perasaan lak tiba2 je dtg idea ni, "perasaan" ble sebut je pasal perasaan mgk apa yg lovely tulis ni ada lah mengikut pengalaman tp baru 25 thn je mgk org kata x byk benda yg leh dilalui tp sekurang2 nya idup yg lovely lalui sepanjang 25 thn ni byk cabaran dan duga tp tuhan adil ujian yg diberi hanya mengikut kemampuan seseorang tu.



Perasaan pd manusia ada perasaan yg mgk leh mendatangkan mcm2 perasaan ada sedey,suka dan kecewa.ble masa kt sedey mmg ramai yg tahu, ada gak yg tahu apa yg terkandung dlm ati dan setengah org kan meluahkan perasaan dgn pen dan kertas, ada gak yg pakai kaunseling atau jmp org yg kt percaya dan senang nk luah kan perasaan.perasaan sedey leh berlaku ble kt sorang2 terkenang benda yg kt penah lalui ataupun angkara seseorang yg m'buatkan kt sedey. Pada lovely kehilangan org kt sayang ada benda yg amat sedey.



Perasaan ni leh diibarat kan mcm pelangi sbbnya mcm benda yg kt lalui x sama dgn hari esok, kelmarin dan smlm, Ada benda yg kt leh igt smpi ble2 dan x kan lupakan tp ada benda yg kt lupakan utk kebahagian org lain. isH!! bahaya bermain dgn perasaan ada yg leh kt control ada yg terbawa smpi hanyut entah kemana.



Kegembiraan,suka dgn apa yg kt capai arini, kadang2 kegembira tu diseling seli dgn k'sedihan mgk arini kt gembira esok kt da berduka. Hidup ni mmg sukar dramal.Stgh2 org suka melihat kegembiraan org lain dan ada jugak yg cuba mghancurkan kegembiraan org lain.ada hari2 yg kt lalui kt x perasan kt myakiti ati org lain dr percakapan kt je leh myinggung perasaan org lain. tp pada lovely kegembiraan yg sukar dicari ganti ada la bersama keluarga yg tercinta syukur sgt ada family yg amat memahami perasaan ni kadang2 perasaan gembira ni elok dkongsi bersama agar benda yg kt lalui juga dredhai family..



Manusia perlu kecewa klu kt x belajar dr kekecewa mgk kt x setabah dan sekuat skrg, dr kecewa kt leh bina hidup baru,hadapi cabaran dgn tenang dan penuh semangat. Ble kt dgr je org rasa kecewa kt da rasa sedey dan marah gak dgn apa yg berlaku.ble kt kecewa ada yg lebih sesuai myepikan perasaan kecewa.Pada lovely kecewa ble x dpt kepercayaan org lain rasa cam x dhargai pun ada, tp tu kan smua pengalaman.





Ini la yg dikatakan ~Perasaan~, Ini hanya la coretan mengenai lovely, jgn simpan perasaan kecewa da sedey tu lama dlm diri kt sbb leh m'dtgkan kemarahan yg x diduga.Seelok2nya luah kan perasaan pd manusia @ benda yg kt rasa senang ble da melakukannya.

~lovely~

Thursday, April 15, 2010

~langkawi,kedaH~

a,salammualaikum,



Pagi ni teringat lak kisah g langkawi bln lepas, masih segar di ingatan ni.maklum la cuti pun byk leh la g cuti2 maLaysia. 3 hari 2 mlm, nak ke kedah nak keta hampir nk kena saman tp disbbkan ayat power pastu mgk tgk kitorg pun cun2 gak(kihkihkih),pastu naik bot ke pulau langkawi,bkn la kali pertama g langkawi tp kali pertama naik bot,pergi berempat so
happening byk2, dsana ktorg sewa keta sbb senang g mane2 ikt pilihan ati..hotel lak depan pantai adoi rasa kat jiwa tenang tgk pantai yg nyaman udara yg segar,wtk makan ikut turn blanja (panggilan BOS adalah utk sapa yg blanja makan), ada jer kan ktorg ni,mcm2 nama kuar.klu nak shopping pun leh jalan kaki sbb dekat jer nk g kedai2 kecik yg jual souvenir kat situ.
Cuaca masa kat langkawi tu mmg panas sgt,kulit pun gelap sikit pas balik dr langkawi,
pengalaman yg x dpt dlupakan g pulau dayang bunting, monyet lak lapar2 ble pengunjung dtg.
pulau dayang bunting gunung nya mmg macam bentuk sorang pompuan yg bunting.
pastu ikan keli nya suka geli ble kaki lovely dsentuh alamak rasa da ilang kaki sbelah,
ble ikan keli tu dtg sekali byk sungguh la gerun dan takut.x lupa gak tgk kawasan helang, dr awan tgk helang tu kecik kan tp ble di terbang di depan mata besar burung helang tu,akhir skali g pulau beras basah, mmg cantik pulau2 kat langkawi nak g ke tmpt tu kena naik bot pulau yg luas, pemandangan yg cantik, mind pun rasa relax ble ombak dtg rasa nak jatuh pun ada, pe lg mandi x dlupakan saat tu take photo utk kenangan time disana.aktiviti ari sabtu mmg best. pakaian pun smua da basah ,perut smua lapar ble dtg petang baru nak makan nasi.jadi x larat nk bawa perut yg kembung krn lewat makan. tp gagah kan diri sbb pasni nak g muzium mahsuri,
kisah2 mahsuri, kediaman, telaga yg air nya x penah kering, sejuk air tu tp kan airnya ada bau sikit.dlm tmpt tu ada yg berniaga.underwater world harga tiket da naik dulu g jugak so kali x masuk pun.

Hari ketiga kat langkawi g beli coklat, sbb ptg tu nak balik, kat sana coklat la yg paling murah.
nak pe rasa pun leh dapat.beli utk bulan2 pun x abis rasa nya coklat kat sana. jalan2 dekat town, makanan yg tdpt kat restoran pun sedap2.mmg rasa x nak balik pun ada, tp hutan kat situ tebal leh jmp mcm2 binatang salah satunya seekor ular yg dtangkap oleh pddk disana,size yg besar dan pjg.Singgah jap kat kabel car,tp lovely x naik pun rasa da bersumpah x kan naik lg. takut ble diup angin rasa x stabil je kabel car tu. gayat ble pandang kat bawah smua benda nmpk kecik.kawasan tu pun ada gak org berniaga. so senang nk shopping2.
Petang dlm kul 3 pm naik bot utk g ker pelabuhan. dlm bot tu tgk dvd citer indon cam best jer layan je la, akma mmg kaki tido spjg pejalanan asyik tido pantang dok mata nk lelap jer,aizan dia pun sama gak suka tido pastu keja nyer asyik ambik gambar candid yg mcm gaya ada,ini la percutian yg x dapat dilupakan sbb ni la kali pertama kami bercuti bersama.maklum la pas abis je study masing2 wat hal sdiri so ada ambik kesempatan yg ada utk g bercuti. sblm tu singgah pinang jap makan petang,
nak tgk pic2 yg dambil kat langkawitu leh tgk kat fb lovely ye,Ada peluang mgk kan ke sana lg, tp kat malaysia ni byk tmpt yg menarik yg blom lovely kunjungi lagi, so nak abis tawan one malaysia ni dulu baru g overseas. kadang 2 idup ini perlu utk kita release tension, nak happy tp biar la bertempat ye, jgn salah pilih tmpt.




~lovely~













































Bloggiee!!!

salam,

first time ada blog nie,wah! rasa mcm2 da nk tulis ni..:)
emm, utk p'mulaan kan lovely nk upgrade blog ni bg ramai yg t'tarik
nak ada blog sdiri,

mula2 rasa nk wat per ye, mgk x terer lg kot, take time utk nak faham blog ni
anyway, its not new for me..cuma x biasa jer..:)

byk lak idea mlm ni, adoii x tido ker aku mane ni smata2 nak upgrade bloggiee ni
sok keja lovely kena titon ni..

smpi sini dulu ye..nak intai2 dulu pe nak wa t dgn si bloggie ni

~lovely~