Sunday, August 22, 2010

Kenangan ramadan kini dan dulu....

Hari ini awl open my bloggiee...

Ramadan thn ni bermakna dlm kamus idup lovely mana tidaknya...tak smua org akan menikmati ramadan dgn perasaan yg gembira..makna ramadan kali ini pada lovely adalah berbuka puasa bersama adik beradik. Maklum la smua kakak,abg dan adik lovely sudah pun mendirikan rumah tangga..so berbuka puasa dsetiap rumah adik beradik pada bln ramadan kali ni amat2 la dnantikan..rumah kakak dan abg pun x jauh cuma mgambil masa dlm sejam @ kurang drpdnya..
Sahur time dulu wajib bgn sbb ble x bgn sahur sok mesti lapar..Biasanya mak akan bgn dulu lovely teman mak masak wat air, ble da ready smua baru kejut kan adik-beradik..wtk tu pas sahur gilir2 sembahyang subuh sbb mak x kasi tido terus babti ble da tido terus lupa nk solat subuh..mak slalunya akan wat kuih ble time ramadan dulu..kuih ocong2 inilah kuih tradisi nenek nasib baik mak pandai wat, kiranya kuih turun temurun, kuih ni mmg sedap sbbnya mak jarang nk wat ble nada permintaan drpd anak2 jer mak akan wat,,mgk lovely gak kena tahu wat kuih ni..:)
Beli dbazar tu acara wajib tp masakan mak jua la yg paling sedap dmakan,berkumpul ramai ble makana jea akan teringat wtk kecil2 dulu..rumah setinggan dlm dan papannya pun agak kukuh dstengah tmpt tp beratapkan zink ada yg bocor..Ble time ujan jer ambik mangkuk tadah air ujan.klu uajn lebat kawasan rumah tu pun akn turut banjir gak..dulu bekalan elektrik x berapa kuat sgt dkawasan rumah tu..ble time blakout jer wtk makan tangan akan merayap curi lauk dr pinggan adik beradik lain..ble time elektrik idup jer tgk pinggan masing2 ikan da lesap..HEHEHEHEHE
Nak teka sapa yg ambik tgk la pinggan sapa yg paling byk lauk...ble da berkumpul mcm2 citer leh djadikan bahan utk gelak ble teringat zamankecik2 dulu..bab pose kecik2 dulu lovely ni agak lupa gak ble serius pose tp yg igt byknya pose yang2 yok jer..time tu ble mak masak goreng ikan jer satu2 bawa lari nyorok makan..tp wtk tu yg tggl bersama mak lovely dan adik jer,kakak dan abg antar kampung sekolah dsana ,adik beradik akan ramai ble time cuti sekolah jer..maklum la kewangan tak berapa stabil wtk tu tp hanya sementara tuhan itu mguji kesabaran manusia, ble lovely dan adik beradik besar baru mgetahui mengapa mak dan ayah wat demikian..
Zaman kecik dulu ble time pas buka pose jer main bunga api acara wajib, maklum la rumah kmpg budak2 ramai kuar ble wtk malam nk main mercun la kan..bunga api bg dak2 pompuan dan mercun thunderclap bg dak laki, klu dak2 laki2 main bunga api rasa x mencabar bg dorg wtk tu..tp keselamatan wtk tu djamin rasanya zaman skrg ni mercun agak kurang dmain sbbnya merbahaya..mgk ada betulnya jugak sbb kanak2 dulu keselamtan dorg dpantau oleh ibubapa,tp skrg kanak2 suka wat hal sdiri dan ble ditegah mula la main mercun yg lagi merbahaya kan diri...
Bukan setakat main mercun dan puasa jer tp terawih mmg kat kmpu tu surau2 akan penuh penah gak lovely mgikuti mak pegi mergerjakan terawih wtk tu..tp penat yg teramat sgt hanya brape langkah jer lovely ikut..ble dbandar ni jarang tgk dak2 muada g terawih mereka lebih gemar lepak di kedai dan chat2 dgn member.
Banyak perbezaan ramadan thn 2010 ini dgn tahun2 sebelumnya, tp apa yg penting keluarga ada lah segalanya pada lovely..dulu mgk lovely akan tggl hanya dlm ingatan saja,masa tak dpt dputarkan balik...kini masih ada yg berkekalan bkn smua tradisi akan ilang tp bagaimana cara kt mgenali tradisi itu dan pembawakan perubahan adalah perkara yang amat senang cuma memerlukan byk cara utk megendalikannya..

RAmadan dulu dan kini...

LOvely!

Friday, August 20, 2010

Convo...

Malam sMUa...!

Da lama gak x open blog ni..(^_*)
citer malam.... ni utk mereka yg sedang berusaha gigih utk medptkan segulung
diploma @ ijazah..apa yg ada pada pd benda? dan skrg semakin ramai yg tertanya nape perlu kita ambik? apa yg m'buatkan ianya begitu penting? smua persoalan akn timbul ble lovely daftar utk m'gambil segulung diploma pd thn 2006,dan Kolej Cosmopoint,klang mjadi pilihan utama maklum la berdekatan dgn umah..agak lama jugak diri ni mencuba utk mdptkan tmpt di kolej2 pada thn 2002 sls tamatnya SPM tp pada masa itu peraturan yg dkena agak ketat pada setiap result, percaya setiap yg belaku tu mesti da hikmahnya ..

Tuhan itu pemberi rezeki yg amat pemurah...pada thn 2006 tersebut ia kisah lovely myambung pelajaran di KOLEJ COSMOPOINT,klang...mulanya utk mdaftarkan adik, alang2 meyelok pekasam biar smpi ke lenggan..lovely bertanya utk blajar skali dgn adik.. result da dterima time,isi borang dan course yg dipilih adalah E-business..perasaan mmg gembira teramat sgt..memandangkan pada wtk tu gak lovely bekerja so pilihan ada blajar part time utk menampung kehidupan ianya bkn senang, satu cabaran lg kena tempuhi,

Seperti org lain skrg yg tgh study dmeja dan tulis note, mata ngantuk, penat dan letih..pada yg x bekerja mgk masa metelaah byk utk fokus pada pelajaran tidak pada lovely time tu rasa penat yg teramat sgt sbb pagi keja pas keja g kelas mlm baru balik tido,makan slalu x ikut time..tp kesihatan yg penting utk tempuh ari sok lak x pasti apa yg berlaku tp kt kena get rady time keja dan study, dua benda dlm satu masa nk wat, kdg2 terpikir gak mampu ker bertahan utk smpi ke puncaknya..tp org lain da penah wat sblm kt wat nape kt x leh wat...ARRRHHHHH benda ni slalu mjd semangat setiap kali g kelas...

Kerja pagi smpi ptg masa tu badan masih cergas lg..tp ble da petang nk blajar badan da letih otak da x berfungsi utk capture smua benda so pe lagi mata nih jap buka jap tutup kwn2 ada yg mejeling2 nasib baik bkn lecturer..time rehat makan pon kuat, masuk kelas balik dgn jer lecturer bg syarahan mula la mata ni da wat balik aktivitinya...(heheheeee)time test baru la cergas mata nih, masa tu baru lak nk buka note, aktiviti test time nih mmg happening mane tak nya yg dekat bisik2 maner jauh baling2 kertas...:P kadang2 dlm kelas pelajar x ramai sbb ikut semester ada yg kt akan jmp muka yg sama smpi akhir semester ada yg sangkut, ada yg ambik subjek lain dulu..sbb part time nih susah nak arrange wtk maklum la bekerja ada company yg leh beri kuar awaL kadang2 dsebaliknya..

Time Exam ya RAbbi! time nih mmg duga kuar je jadual exam sok g keja kena la apply cuti exam.. semester pendek paling sikit 3 subjek je, utk semster pjg ada 4 subjek..bayangkan kadang2 satu ari kuar dua kali paper exam.. sok kena la study hard..wtk tu baru la rasa mcm ner org yg berkejar utk mdpt segulung diploma dan ijazah ni.. tp sapa yg penah merasai akan mengalaminya...kadang2 kt dgr jer da cukup paham tp bg lovely merasai apa yg cuba utk dpaham kan adalah lebih berharga sebenarnya..subjek yg paling hard skali ada statistik, berkaitan dgn math mmg amat2 tak berminat utk mengetahuinya tp kena gak ambik,cuba dan cuba penah rasa mngalah [d masa tu tp apa pun yg dpikirkna hanya utk smpi ke puncak dng jayanya..

kejayaan tak kan datang bergolek, lovely kena byk doa,sabar,tabah dgn apa pun yg berlaku sbenarnya wtk tu,family alhamduillah byk bg support,kawan2 dan jugak org yg t'syg..kt kena dkeliing dgn ramai org, byk bertanya jgn malu utk mecuba sesuatu yg baru pd lovely...mgk apa yg lovely ambik pd masa tu byk risiko tp demi utk merasa kejayaan tu sdiri biar la bersusah dahulu,sbenar melihat kejayaan org lain jagak pembakar semangat utk berada disitu, nape dia leh wat? nape bkn lovely? apa yg lebihnya dia mampu bertahan sbegitu jauh sdg kan kehidupan x byk beza? benda2 ni smua byk mempengaruhi wtk lovely blajar dulu..

belajar dan teruskan belajar hanya ilmu sahaja yg akan menentukan dmane kt brada skrg..walaupun hanya diploma yg baru drasai tp kehebatannya dpt me'ubah segalanya..sYukur!convo time rasa tak percaya masa tu tp wtk tu,tiba masa sedey tp gembira x sangka akhirnya ini yg lovely kejar hanya la sekeping kertas tp mebawa seribu perubah dlm idup,time convo tgk ramai yg hadir setiap riak muka ada bermacam2 ada yg berpelukan dan bersalam mulut x henti2 mgucapkan TAHNIAH!....apa yg yg membuat lovely rasa bertuah sbb bersama adik convo dan dtemani mak yg tersayang dan tunang yg tercinta, kawan2 pe'dorong terhebat jua,CUba la berdiri dkaki sendiri lihat dmana kemampuan kt, apa yg lovely rasai cukup membuatkan betapa hebat sebuah ilmu tu dcari, kemiskinan bkn peghalang utk mecapai segalanya..

(TQ my family, lecturer and too my beloved and my lovely friends time tu...)