Friday, August 20, 2010

Convo...

Malam sMUa...!

Da lama gak x open blog ni..(^_*)
citer malam.... ni utk mereka yg sedang berusaha gigih utk medptkan segulung
diploma @ ijazah..apa yg ada pada pd benda? dan skrg semakin ramai yg tertanya nape perlu kita ambik? apa yg m'buatkan ianya begitu penting? smua persoalan akn timbul ble lovely daftar utk m'gambil segulung diploma pd thn 2006,dan Kolej Cosmopoint,klang mjadi pilihan utama maklum la berdekatan dgn umah..agak lama jugak diri ni mencuba utk mdptkan tmpt di kolej2 pada thn 2002 sls tamatnya SPM tp pada masa itu peraturan yg dkena agak ketat pada setiap result, percaya setiap yg belaku tu mesti da hikmahnya ..

Tuhan itu pemberi rezeki yg amat pemurah...pada thn 2006 tersebut ia kisah lovely myambung pelajaran di KOLEJ COSMOPOINT,klang...mulanya utk mdaftarkan adik, alang2 meyelok pekasam biar smpi ke lenggan..lovely bertanya utk blajar skali dgn adik.. result da dterima time,isi borang dan course yg dipilih adalah E-business..perasaan mmg gembira teramat sgt..memandangkan pada wtk tu gak lovely bekerja so pilihan ada blajar part time utk menampung kehidupan ianya bkn senang, satu cabaran lg kena tempuhi,

Seperti org lain skrg yg tgh study dmeja dan tulis note, mata ngantuk, penat dan letih..pada yg x bekerja mgk masa metelaah byk utk fokus pada pelajaran tidak pada lovely time tu rasa penat yg teramat sgt sbb pagi keja pas keja g kelas mlm baru balik tido,makan slalu x ikut time..tp kesihatan yg penting utk tempuh ari sok lak x pasti apa yg berlaku tp kt kena get rady time keja dan study, dua benda dlm satu masa nk wat, kdg2 terpikir gak mampu ker bertahan utk smpi ke puncaknya..tp org lain da penah wat sblm kt wat nape kt x leh wat...ARRRHHHHH benda ni slalu mjd semangat setiap kali g kelas...

Kerja pagi smpi ptg masa tu badan masih cergas lg..tp ble da petang nk blajar badan da letih otak da x berfungsi utk capture smua benda so pe lagi mata nih jap buka jap tutup kwn2 ada yg mejeling2 nasib baik bkn lecturer..time rehat makan pon kuat, masuk kelas balik dgn jer lecturer bg syarahan mula la mata ni da wat balik aktivitinya...(heheheeee)time test baru la cergas mata nih, masa tu baru lak nk buka note, aktiviti test time nih mmg happening mane tak nya yg dekat bisik2 maner jauh baling2 kertas...:P kadang2 dlm kelas pelajar x ramai sbb ikut semester ada yg kt akan jmp muka yg sama smpi akhir semester ada yg sangkut, ada yg ambik subjek lain dulu..sbb part time nih susah nak arrange wtk maklum la bekerja ada company yg leh beri kuar awaL kadang2 dsebaliknya..

Time Exam ya RAbbi! time nih mmg duga kuar je jadual exam sok g keja kena la apply cuti exam.. semester pendek paling sikit 3 subjek je, utk semster pjg ada 4 subjek..bayangkan kadang2 satu ari kuar dua kali paper exam.. sok kena la study hard..wtk tu baru la rasa mcm ner org yg berkejar utk mdpt segulung diploma dan ijazah ni.. tp sapa yg penah merasai akan mengalaminya...kadang2 kt dgr jer da cukup paham tp bg lovely merasai apa yg cuba utk dpaham kan adalah lebih berharga sebenarnya..subjek yg paling hard skali ada statistik, berkaitan dgn math mmg amat2 tak berminat utk mengetahuinya tp kena gak ambik,cuba dan cuba penah rasa mngalah [d masa tu tp apa pun yg dpikirkna hanya utk smpi ke puncak dng jayanya..

kejayaan tak kan datang bergolek, lovely kena byk doa,sabar,tabah dgn apa pun yg berlaku sbenarnya wtk tu,family alhamduillah byk bg support,kawan2 dan jugak org yg t'syg..kt kena dkeliing dgn ramai org, byk bertanya jgn malu utk mecuba sesuatu yg baru pd lovely...mgk apa yg lovely ambik pd masa tu byk risiko tp demi utk merasa kejayaan tu sdiri biar la bersusah dahulu,sbenar melihat kejayaan org lain jagak pembakar semangat utk berada disitu, nape dia leh wat? nape bkn lovely? apa yg lebihnya dia mampu bertahan sbegitu jauh sdg kan kehidupan x byk beza? benda2 ni smua byk mempengaruhi wtk lovely blajar dulu..

belajar dan teruskan belajar hanya ilmu sahaja yg akan menentukan dmane kt brada skrg..walaupun hanya diploma yg baru drasai tp kehebatannya dpt me'ubah segalanya..sYukur!convo time rasa tak percaya masa tu tp wtk tu,tiba masa sedey tp gembira x sangka akhirnya ini yg lovely kejar hanya la sekeping kertas tp mebawa seribu perubah dlm idup,time convo tgk ramai yg hadir setiap riak muka ada bermacam2 ada yg berpelukan dan bersalam mulut x henti2 mgucapkan TAHNIAH!....apa yg yg membuat lovely rasa bertuah sbb bersama adik convo dan dtemani mak yg tersayang dan tunang yg tercinta, kawan2 pe'dorong terhebat jua,CUba la berdiri dkaki sendiri lihat dmana kemampuan kt, apa yg lovely rasai cukup membuatkan betapa hebat sebuah ilmu tu dcari, kemiskinan bkn peghalang utk mecapai segalanya..

(TQ my family, lecturer and too my beloved and my lovely friends time tu...)

No comments:

Post a Comment